<<< Förra avsnittet Innehåll Nästa avsnitt >>>

Tabeller

Tabeller kan användas för att presentera data i kolumner på ett snyggt sätt. Det är också vanligt att folk använder tabeller för att få större kontroll över textens placering på sidan.

En tabell inleds med styrkoden <TABLE> och avslutas med </TABLE>. Tabellens innehåll är uppdelat på en eller flera rader och varje rad är uppdelad i ett eller flera datafält. Det första man gör efter <TABLE> är att börja en ny rad med <TR> (table row). Sen kommer det första datafältet, som anges med <TD> (table data). I datafältet skriver man sedan själva texten. Man fyller sedan på med så många datafält man vill ha på den första raden. Varje datafält inleds med <TD>. Nästa rad inleds med en ny <TR> o.s.v.

Vill man kan man byta en eller flera <TD>-koder mot <TH> (table header). Innehållet i en sådan cell kommer att centreras och visas i fetstil, vilket kan vara lämpligt för rubriken för en kolumn, eller liknande.

Styrkoderna <TR>, <TD> och <TH> kan avslutas med </TR>, </TD> respektive </TH>, men det är inte nödvändigt. Det är underförstått att förra raden är slut när man börjar på en ny.

Ett datafält i en tabell kan innehålla i stort sett vad som helst: text, bilder, länkar, listor etc. Undvik att låta ett datafält i en tabell innehålla en ny tabell. Det är tillåtet enligt HTML-specifikationen, men det är få webbläsare som kan hantera detta.

Kod

<TABLE BORDER="1">
<CAPTION ALIGN="TOP">Min 
 arbetsvecka</CAPTION>
<TR><TH>Måndag<TH>Tisdag
 <TH>Onsdag<TH>Torsdag
 <TH>Fredag
<TR><TD>Läser posten<TD>Kurs
 <TD>Läser posten<TD>Jobbar
 <TD>Möte
<TR><TD>Jobbar<TD>Kurs<TD>Möte
 <TD>Sen lunch<TD>Ledig
</TABLE>
Visas som

Min arbetsvecka
MåndagTisdag OnsdagTorsdag Fredag
Läser postenKurs Läser postenJobbar Möte
JobbarKursMöte Sen lunchLedig


Justera tabellens utseende

Det finns flera olika attribut till styrkoden <TABLE> som påverkar tabellens utseende (se nedan). Vill du använda flera så anger du dem efter varandra med mellanslag emellan:
<TABLE BORDER="1" WIDTH="100%" CELLPADDING="3" CELLSPACING="2">
BORDER="2"
används för att ge tabellen kanter, vilket ger ett trevligt tredimensionellt utseende. Siffran anger kantens bredd och räknas i antalet pixlar (bildpunkter på skärmen). Celler som inte innehåller något (eller som bara innehåller mellanslag eller radbyten) får inga kanter. För att kringgå detta, lägg in antingen en fast radbrytning (<BR>) eller ett fast mellanslag (&nbsp;) i cellen.
CELLSPACING="8"
bestämmer avståndet mellan cellerna. Siffran räknas i antalet pixlar (bildpunkter på skärmen).
CELLPADDING="5"
bestämmer avståndet från cellens innehåll (texten) till cellkanten. Siffran räknas i antalet pixlar (bildpunkter på skärmen).
WIDTH="50" och WIDTH="50%"
används för att sätta önskad bredd på tabellen, antingen i pixlar (bildpunkter) eller i procent av sidans bredd. Tänk på att en tabell med fast bredd som ser bra ut på din skärm kan se väldigt konstig ut om användaren har valt ett annat typsnitt eller en annan storlek på texten.
ALIGN="LEFT"
placerar hela tabellen i fönstrets vänstra kant, ALIGN="CENTER" placerar tabellen hela tabellen centrerad i fönstret, och ALIGN="RIGHT" placerar tabellen i fönstrets högra kant.
COLS="5"
anger antalet kolumner i tabellen. Uppgiften hjälper webbläsaren att rita upp tabellen snabbare.
BGCOLOR="#00FF66"
styr bakgrundsfärgen för tabellen. Se avsnittet om färger för en genomgång av färgkoderna. Det rekommenderas att man använder style sheets istället för BGCOLOR (se avsnittet om style sheets).

Överskrift/bildtext

<CAPTION> </CAPTION> används för att ge tabellen en överskrift, underskrift, rubrik eller bildtext. Den skall ligga direkt efter <TABLE> före första <TR>. Med ALIGN="TOP", ALIGN="BOTTOM", ALIGN="LEFT" eller ALIGN="RIGHT" bestämmer man om rubriken placeras över, under, till höger eller till vänster om tabellen.

Justera cellernas utseende

Attributen ALIGN="LEFT", ALIGN="CENTER" och ALIGN="RIGHT" används för att bestämma justeringen av cellernas innehåll mot cellens vänstra kant, centrerat i cellen respektive mot cellens högra kant. Det kan göras radvis genom att attributen anges till <TR> eller för en enstaka cell genom att attributen anges till <TD> eller <TH>.

Attributen VALIGN="TOP", VALIGN="MIDDLE" och VALIGN="BOTTOM" används för att bestämma den vertikala justeringen av cellernas innehåll. Det kan göras radvis genom att attributen anges till <TR> eller för en enstaka cell genom att attributen anges till <TD> eller <TH>. <TR VALIGN="BASELINE"> anger att innehållet i alla celler på raden skall centreras vid en gemensam baslinje.

Attributet NOWRAP kan anges till <TD> och <TH> och gör så att cellens innehåll inte radbryts av webbläsaren för att det ska få plats i cellen. Detta kan ge väldigt breda celler. Det rekommenderas att man istället använder style sheets för att åstadkomma detta.

För att få en cell att sträcka sig över flera kolumner i tabellen anger man COLSPAN="n" som attribut till <TD> eller <TH>. n är en siffra som anger antalet kolumner. <TD COLSPAN="2"> gör att datafältet sträcker sig över två kolumner.

För att få en cell att sträcka sig över flera rader i tabellen anger man ROWSPAN="n" som attribut till <TD> eller <TH>. n är en siffra som anger antalet rader. <TD ROWSPAN="2"> gör att datafältet sträcker sig över två rader.

Bredden för en specifik cell kan anges med <TD WIDTH="50">. Använd detta med försiktighet, för även om det ser bra ut på din skärm, så kan texten inne i cellerna brytas väldigt fult om användaren har en annan upplösning på sin skärm. WIDTH anges i pixlar (bildpunkter) och dessa är olika stora på olika skärmar. Denna kod stöds inte av alla webbläsare.

Attributet BGCOLOR="#00FF66" kan anges till <TD> och <TH> och styr bakgrundsfärgen för en enstaka cell. Se avsnittet om färger för en genomgång av färgkoderna. Det rekommenderas att man använder style sheets istället för BGCOLOR (se avsnittet om style sheets).

<<< Förra avsnittet Innehåll Nästa avsnitt >>>


Copyright © Anders Hultman 1998-02-21