<<< Förra avsnittet Innehåll Nästa avsnitt >>>

Client Pull och Server Push

Client Pull innebär att webbläsaren laddar om den nuvarande sidan med ett visst intervall eller hämtar en viss sida efter en viss tid. Detta görs med hjälp av <META HTTP-EQUIV>.

Exempel:

<META HTTP-EQUIV="Refresh" CONTENT="3"> Sidan laddas om var 3:e sekund.
<META HTTP-EQUIV="Refresh" CONTENT="5; URL=webbadress"> Webbklienten hoppar till den angivna webbadressen efter 5 sekunder. Webbadressen ska anges som en absolut adress (http://www.firma.se/fil.html). Notera hur citattecknen sitter.
Om den sida som webbläsaren hoppar till efter den angivna tiden också har en <META HTTP-EQUIV> som pekar någonstans kommer användaren kastas dit efter den utsatta tiden. Till exempel kan man på detta sätt göra "bildspel" genom att omdirigera webbläsaren till nästa och nästa och nästa sida. Man kan också dirigera tillbaka webbläsaren till den första sidan, vilket kommer göra att webbläsaren växlar mellan de två sidorna med angivet intervall.

Observera att <META HTTP-EQUIV>-koden ska ingå i <HEAD> och alltså komma före texten på själva sidan.

Var väldigt försiktig med att använda Client Pull. Det är många användare som inte gillar att webbdesignern tvingar dem att byta sida. Om du ändå använder det, var noga med att erbjuda en länk bort från sidan. Annars kan det vara svårt att "ta sig ur" eftersom "Back"-knappen i webbläsaren bara tar användaren tillbaka till förra sidan, som alltså direkt leder tillbaka till den nuvarande.

Ett annat sätt att uppdatera ett dokument kontinuerligt är Server Push. Normalt sett när man hämtar en sida kopplas en förbindelse upp, sidan skickas över och förbindelsen kopplas ner. Vid Server Push hålls förbindelsen öppen så att servern kan fortsätta att skicka data. Server Push användes tidigare framför allt för animationer men hann aldrig bli så populärt, förrän den betydligt enklare metoden med animerade GIF-filer slog igenom. Andra tänkbara användningsområden är webbkameror, löpande uppdatering av börskurser etc. Mer information om Server Push finns här

<<< Förra avsnittet Innehåll Nästa avsnitt >>>


Copyright © Anders Hultman 1998-02-21