<<< Förra avsnittet Innehåll Nästa avsnitt >>>

Språk och textriktning

Med attributet LANG kan man specifiera vilket språk som texten på sidan är skriven i. Detta kan bland annat utnyttjas av sökmaskiner, talsynteswebbläsare och rättstavningsprogram. Det kan också användas av grafiska webbläsare för att välja den typ av citattecken och styckesindelningar som används i det aktuella språket.

Attributet kan anges till styrkoden <HTML> och gäller då hela dokumentet, eller till någon annan styrkod, t.ex. <P>, och gäller då enbart för det stycket (användbart om man har kortare stycken med ett annat språk i sin text).

Språket anges med en kod enligt RFC 1766 och består oftast av två bokstäver enligt ISO 639 för att ange språket, och eventuellt ett bindestreck samt en landskod enligt ISO 3166 eller annan kod för att ange dialekt eller språkvariant.

Exempel:
LANG="en" Engelska
LANG="en-us" Amerikansk engelska
LANG="en-cockney" Cockney-engelska
LANG="sv" Svenska
LANG="sv-fi" Finlandssvenska

I vissa språk skriver man från vänster till höger, och i andra skriver man från höger till vänster. För att en webbläsare ska kunna rita upp texten på skärmen på rätt sätt kan man ange attributet DIR="LTR" (left-to-right) respektive DIR="RTL" (right-to-left). DIR anges, precis som LANG ovan, antingen som attribut till <HTML> för hela dokumentet, eller till andra koder för enstaka stycken.

Exempel:

...en webbsida på svenska...
<Q LANG="he" DIR="rtl">...ett citat på hebreiska...</Q>
...den svenska texten fortsätter...
Webbläsaren kan i regel inte anta textriktningen utifrån språkangivelsen.

<<< Förra avsnittet Innehåll Nästa avsnitt >>>


Copyright © Anders Hultman 1998-02-21