<<< Förra avsnittet Innehåll Nästa avsnitt >>>

Stycken, radbrytningar och block

För att skriva vanlig löpande text behöver du inte ange några styrkoder. Det är bara att prata på. Webbläsaren bryter raden automatiskt om fönstret inte räcker till längre. Det gör ingenting om du väljer att lägga in några extra radbrytningar i HTML-filen. Webbläsaren struntar i dem. Detsamma gäller mellanslag. Har du lagt in flera mellanslag i rad så lägger webbläsaren i alla fall bara ut ett.

Nytt stycke

För att dela in texten i stycken använder man styrkoden <P> (står för paragraph, d.v.s. engelska för stycke). <P>-koden kan avslutas med </P> om man vill, men det är inte nödvändigt.

Netscape och många andra webbläsare lägger normalt en blankrad mellan två stycken. Man kan inte få större avstånd mellan två stycken genom att upprepa <P>-koden flera gånger, eftersom <P> betyder nytt stycke, inte blankrad. Vill man ha större eller mindre avstånd kan man använda style sheets (se detta avsnitt).

Dela in din text i lagom långa stycken. En text utan styckesindelningar är hopplös att läsa, textmassan blir oöverskådlig.

Ny rad

Om man vill tvinga texten att börja på ny rad använder man <BR> (break) som ger en hård radbrytning. Den här styrkoden klarar sig själv och ska inte ha någon slutkod.

KodVisas som
Detta är mitt första stycke.
Lägg märke till att raden inte 
bryts på webbsidan fast jag
bryter raden i HTML-koden.
<P>
Här börjar mitt andra stycke.
Många webbläsare lägger en
blankrad mellan stycken.<BR>
Nu gjorde jag en radbrytning.
Detta är mitt första stycke. Lägg märke till att raden inte bryts på webbsidan fast jag bryter raden i HTML-koden.

Här börjar mitt andra stycke. Många webbläsare lägger en blankrad mellan stycken.
Nu gjorde jag en radbrytning.

Hårt mellanslag

Om man vill hindra att raden bryts mellan två ord använder man koden &nbsp; istället för vanligt mellanslag. Koden ger ett "non breaking space", ett fast mellanslag. Observera att &nbsp; måste skrivas med små bokstäver. Det går inte att skriva &NBSP;

Mjukt bindestreck

Om man vill tillåta att ett långt ord avstavas i en viss punkt kan man använda koden &shy; som ger ett mjukt bindestreck (soft hyphen). Observera att &shy; måste skrivas med små bokstäver. Det går inte att skriva &SHY; Använd denna kod med försiktighet eftersom äldre webbläsare kanske visar koden på själva sidan. Prova dig fram.

Hindra radbrytning

Om du har ett textavsnitt som webbläsaren inte får radbryta, till exempel ett telefonnummer där de olika siffergrupperna i numret annars skulle kunna hamna på olika rader, kan du använda styrkoden <NOBR> (no break). Glöm inte bort att avsluta med </NOBR>, annars får du en enda, väldigt lång rad. Denna kod är Netscapes eget påhitt och stöds inte av andra webbläsare.

Förformaterad text

Text inom styrkoderna <PRE> och </PRE> visas av webbläsaren likadant som den står i HTML-filen. Texten visas med ett typsnitt med fast breddsteg ("skrivmaskinstext") och alla mellanslag och radbrytningar blir som i filen. Detta är bra för till exempel programlistningar eller när man har en ren textfil som man inte vill göra om till HTML-kod.

Det går att ange en maximal bredd för PRE-fältet. Bredden anges i antal tecken, till exempel <PRE WIDTH="80">. Detta attribut stöds inte av alla webbläsare.

Inom ett block med PRE-markerad text kan det inte finnas styrkoder som ändrar textens storlek eller utseende. Vissa koder, som till exempel länkar och ankare, går dock bra.

Gruppera element

För att gruppera ihop olika element till block används <DIV>. Man kan blanda t.ex. stycken, rubriker, listor, tabeller etc och gruppera ihop dem till ett block. Blocket avslutas med </DIV>. Man kan sedan ange stil för all text i hela blocket med hjälp av style sheets (se detta avsnitt). Man kan också vänsterställa, centrera eller högerställa blocket med <DIV ALIGN="LEFT">, <DIV ALIGN="CENTER"> respektive <DIV ALIGN="RIGHT">.

Ett block inneslutet mellan <DIV> och </DIV> formar ett eget stycke. Det blir normalt blankrader av samma typ som mellan stycken före och efter blocket. För att gruppera objekt, till exempel vissa ord, inom ett och samma stycke eller inom en och samma rad använder man <SPAN> som avslutas med </SPAN>.

Varken <DIV> eller <SPAN> ger texten någon speciell stil av sig själva, utan stilen åstadkoms via style sheets (se detta avsnitt).

<<< Förra avsnittet Innehåll Nästa avsnitt >>>


Copyright © Anders Hultman 1998-02-21