<<< Förra avsnittet Innehåll Nästa avsnitt >>>

HTML-filens struktur

Börja HTML-filen med att tala om att det är just en HTML-fil. På första raden i HTML-filen ska det stå en rad som anger vilken version av HTML-specifikationen som dokumentet följer. Formellt sett så är denna rad obligatorisk, men det är många som utelämnar den. Exempel:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0//EN">
Denna deklaration anger att dokumentet följer version 4.0 av HTML-specifikationen.

Efter dokumenttypsdeklarationen markerar man att själva HTML-koden börjar med hjälp av styrkoden <HTML>. Avsluta filen med motsvarande </HTML>. Denna styrkod är inte obligatorisk, men bör användas för tydlighetens skull.

Head och body

En HTML-fil delas in i två stora delar; "head" och "body". I head-delen läggs saker som inte ska vara med på själva sidan, och i body-delen läggs saker som ska vara med på själva sidan. Styrkoderna ser ut så här:
<HEAD> </HEAD> respektive
<BODY> </BODY>
Dessa styrkoder är inte obligatoriska, men bör användas för tydlighetens skull.

Dokumentets titel

Dokumentets titel är den text som bland annat står i webbläsarfönstrets namnlist. Titeln markeras med styrkoderna <TITLE> och </TITLE>.

Titeln är inte med på själva sidan, och ska alltså ligga mellan <HEAD> och </HEAD>. Titeln ska vara en slags överskrift till sidan. Det är viktigt att ange en meningsfull titel, eftersom det är den som kommer synas i bokmärkeslistor och sökmaskiner. Titeln får vara maximalt 64 tecken, inklusive mellanslag.

En sidas uppbyggnad ser i stort ut enligt följande:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0//EN">
<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Dokumentets titel</TITLE>
...eventuella andra head-element...
</HEAD>
<BODY>
...text och annat på sidan...
</BODY>
</HTML>

Se hur andra har gjort

Vill du så kan du "tjuvkika" på hur andra personers webbsidor är uppbyggda. I de flesta webbläsare så finns det ett menyval eller liknande som gör så att den rena HTML-koden syns. I Netscape heter denna funktion "View Document Source" (version 2 och 3) eller "View Page Source" (version 4). Denna funktion är mycket användbar om man vill lära sig strukturen i HTML genom andras exempel.

<<< Förra avsnittet Innehåll Nästa avsnitt >>>


Copyright © Anders Hultman 1998-02-21