<<< Förra avsnittet Innehåll Nästa avsnitt >>>

Namngivning och webbadresser

För att webbserver och webbläsare ska veta att HTML-filen är just en HTML-fil så använder man filnamnsändelsen .html, d.v.s. alla HTML-filer har ett namn som slutar på .html, till exempel kaka.html eller allan.html. Det är viktigt att ge filerna vettiga namn, eftersom filnamnet ingår som den sista delen i sidans webbadress (se nedan). Alla användare kommer alltså att se filnamnen.

Ifall du utvecklar dina sidor på en dator med DOS eller Windows 3.x kan du inte ge dina filer ändelsen .html, så då får du istället använda ändelsen .htm. Det är däremot inget problem att titta på sidor med namn på .html i en webbläsare under Windows 3.x eftersom webbläsarna klarar av detta internt.

Använd aldrig å, ä eller ö i filnamnen, eftersom dessa tecken representeras olika på olika datorer. De tecken som är tillåtna är bokstäver a-z och A-Z, siffror, punkt, bindestreck och understreck.

Om webbservern går på en Unix-dator måste man dessutom skilja på stora och små bokstäver. allan.html och Allan.html är alltså två olika filer.

URL:er

Varje webbsida, bild och annan resurs tillgänglig på nätet har sin egen, unika adress, en URL (Uniform Resource Locator). Med unik menas att en adress bara kan leda till en enda sida. Samma adress kan inte leda till olika sidor. Däremot kan flera olika adresser leda till samma sida.

En URL har oftast tre delar: protokoll, datornamn och resursnamn. För webbsidor och bildfiler hämtade från en webbserver är protokollet http (hypertext transfer protocol). Datornamnet är namnet på den server där webbsidan ligger, till exempel www.firma.se. Istället för namn går det lika bra att använda serverdatorns IP-nummer, till exempel 193.44.96.160.

Resursnamnet är namnet på den aktuella filen inklusive sökvägen till filen, till exempel /allan/kaka.html (d.v.s. filen kaka.html ligger i mappen allan som i sin tur ligger i "document root", den speciella mapp på servern där alla webbdokument ligger). I vissa fall kan filnamnet utelämnas (se avsnittet om index.html nedan). Som skiljetecken mellan mappnamn och filnamn används framåt-lutande snedstreck (/) enligt Unix-praxis.

Den fullständiga URL:en till sidan i exemplet blir http://www.firma.se/allan/kaka.html

URL:er skiljer i allmänhet på stora och små bokstäver. Det kan finnas URL:er, eller delar av URL:er, där stora eller små bokstäver inte spelar någon roll, men en användare har ingen möjlighet att avgöra detta, så man bör alltid utgå från att URL:er skiljer på stora och små bokstäver.

index.html

Ofta gör man ett antal webbsidor som hör ihop, och då lägger man med fördel alla HTML-filer i samma mapp. Du kan ge HTML-filerna vilka namn du vill (enligt ovan), men "förstasidan" i mappen bör du kalla index.html. Det är nämligen den sidan som servern kommer att skicka om man bara anger adressen till mappen, till exempel
http://www.firma.se/
eller
http://www.firma.se/allan/
Att förstasidan ska heta just index.html är en inställning som görs i servern. Många servrar är inställda så att man även kan använda filnamn som börjar på index men slutar på andra ändelser, till exempel index.htm, index.shtml, index.cgi o.s.v. En del servrar är inställda för helt andra filnamn, t.ex. default.html, homepage.html eller welcome.html

Om man anger adressen till en mapp där det inte finns någon index-fil kommer servern, beroende på hur den är inställd, antingen att presentera en lista över alla de filer som finns i mappen (s.k. directory listing) eller ge ett felmeddelande till användaren (404 File Not Found eller 403 Forbidden).

Andra URL-delar

Förutom protokoll, datornamn och resursnamn kan URL:er ibland ha andra delar, bland annat portnummer, ankarnamn och söksträngar. Portnummer anges i de sällsynta fall då webbservern inte körs på IP-port nummer 80. Portnumret (3000 i exemplet nedan) anges skilt från datornamnet med ett kolon: http://www.firma.se:3000/

Ankarnamn anges efter själva URL:en med ett nummertecken (#) mellan. Se vidare avsnittet om länkar inom en webbsida. Söksträngar anges efter själva URL:en med ett frågetecken (?) emellan. Se vidare avsnitten om formulär och CGI.

<<< Förra avsnittet Innehåll Nästa avsnitt >>>


Copyright © Anders Hultman 1998-02-21