<<< Förra avsnittet | Innehåll | Nästa avsnitt >>> |
Det finns också andra system för multimedia än world wide web, som är utvecklade för andra miljöer än Internet, till exempel presentationsmaterial på cd-rom. Man använder speciella programvaror för att skapa och visa dessa. Med hjälp av tilläggsmoduler till webbläsarna kan man numera kombinera systemen och lägga in sådana presentationer på sina webbsidor.
Macromedia Director är ett program som används för att göra multimediapresentationer på cd-rom. Antingen länkar man till sin Director-presentation med <A HREF="presentation.dcr"> (då visas presentationen ensam i Netscape-fönstret) eller så lägger man in presentationen som en integrerad del av webbsidan med <EMBED SRC="presentation.dcr" WIDTH="496" HEIGHT="350">.
För att kunna se en Director-presentation på en webbsida måste användaren ha en Shockwave-plugin installerad. Ofta krävs också att användaren tilldelar Netscape några megabyte mer arbetsminne.
Director-filer som visas med Shockwave har namn som slutar på .dcr eller .dir
Det finns även versioner av Acrobat Player som fungerar som s.k. plug-ins till Netscape, och på så vis kan .pdf-filer visas direkt i Netscapes fönster. Acrobat-systemet gör det lätt att publicera en tryckt skrift på webben genom att helt enkelt spara den som .pdf-filer. Fördelen med detta är att sidornas exakta utseende bevaras, med typsnitt, färger, bilder och format intakta.
Med de mer avancerade programmen i Adobe Acrobat-familjen kan man också skapa hypertextlänkar inne i .pdf-dokument så att användaren kan navigera runt inne i den virtuellt tryckta skriften.
Typiska användningsområden är att användaren kan rotera ett objekt så att hon kan se det från alla sidor eller att användaren kan "gå omkring" i ett rum eller ett landskap.
VRML-filer har namn som slutar på .wrl
En sammanställning över många plug-ins finns här
Nyare versioner av Netscape föreslår själv vilka plug-ins som kan behövas till en viss, ny datatyp.
<<< Förra avsnittet | Innehåll | Nästa avsnitt >>> |