Till Anders hemsida Boksnack
Boksnack med Anders Hultman


Mattias Andersson: "Porr - en bästsäljande historia"
Prisma, 2005

Gång efter gång flyter det förbi påståenden i debatten att porr skulle vara den "bransch" som omsätter mest pengar internationellt, näst efter vapen och droger. Påståendet är uppenbart orimligt om man tänker för en stund på vad folk spenderar sina pengar på. Oljebolagen, transportsektorn, livsmedels- och fastighetsbranscherna borde omsätta betydligt mer. Ytterst få lär lägga mer pengar på att köpa porr än vad de betalar i hyra. Men att porren åtminstone omsätter stora pengar, det har man ändå kunnat tro på. Tills nu.

Ekonomijournalisten Mattias Andersson har noga gått igenom porrbranschens struktur och ekonomi och hittat en verksamhet på dekis, minst sagt. Sveriges största porrföretag verkar tillsammans omsätta mindre än en ordinär ICA-affär och har en vinstmarginal på en ynka procent. Pengarna hamnar istället hos distributörer, bredbandsoperatörer och datorförsäljare.

Andersson argumenterar också emot föreställningen att porren skulle ha blivit grövre. Sjuttiotalets porrtidningar innehöll incest, pedofili, våldtäkter och djurporr, de såldes öppet i varje tidningskiosk och hade större upplagor än Slitz, Café och Moore tillsammans har i dag. Och "sexualiseringen av det offentliga rummet" menar han egentligen inte kommer från dagens ganska undanskymda porr, utan är något som "vanlig" media står för.

Boken tar upp många intressanta vinklar och vänder upp och ner på en del som man tagit för självklart, men boken berör egentligen inte porrens eventuella påverkan på samhället.
  • Sex: Porrfilmsinspelningar med mera.
  • Våld: Antydningsvis.
  • Droger: Antydningsvis.

Av Anders Hultman, juli 2005.

< Förra boken | Nästa bok >
Till listan över böcker

Ceci n'est pas
un blogg.

I Boksnack skrev jag om de böcker jag läste 2005--2009.

RSS

Om upphovsrätt