Till Anders hemsida Boksnack
Boksnack med Anders Hultman


Robert A Heinlein: "Främling på egen planet"
Sjöstrands förlag, 1980 (svensk förkortad upplaga)

Av någon anledning har Heinlein i allmänhet och den här boken i synnerhet blivit ett hett debattämne i poly-kretsar. Många har vittnat om att de "sett ljuset" efter att ha läst den här boken, samtidigt som många andra tycker att det mesta är politiskt suspekt och/eller gubbsjukt trams. Diskussioner för och emot blossar upp då och då på mailinglistor och newsgrupper. Detta gjorde P nyfiken och därför tog jag med mig mitt exemplar till henne. Eftersom jag inte hade något annat att läsa på tåget dit så började jag bläddra i boken och ganska snart bestämde jag mig för att läsa om den. Jag överraskades av hur mycket detaljer som jag faktiskt mindes från när jag läste den (borde ha varit när jag gick i gymnasiet). Det fanns till och med flera citat som jag har gått och slängt mig med utan att minnas att det var från den här boken de kom. Däremot hade jag inget som helst minne av hur boken slutade.

Grundstoryn är att alla på den första bemannade marsexpeditionen dör, sånär som på en pojke som fötts efter avfärden. Pojken tas om hand och uppfostras av marsvarelserna. Drygt trettio år senare hämtas han "hem" till jorden av nästa rymdskepp som kommer till Mars. Helt okunnig om våra seder så ställer han till med både det ena och det andra. Bland annat startar han en "kyrka" med ett allomfattande kärleksbudskap där alla medlemmar har sex med varandra. Sexskildringarna är dock mycket diskret antydda, och är man inte uppmärksam kan man helt råka missa dem.

Mannen från Mars ställs inför många situationer där Heinlein får tillfälle att excellera i juridiska spetsfundigheter och komma med kritik av rådande moraluppfattningar och religiösa trossystem. Kanske radikalt och banbrytande när boken skrevs 1961, men känns ganska platt idag.
  • Sex: Mycket diskret.
  • Våld: Polisbrutalitet och motattacker, lynchmobbar med mera.
  • Droger: Nej.

Av Anders Hultman, augusti 2005.

< Förra boken | Nästa bok >
Till listan över böcker

Ceci n'est pas
un blogg.

I Boksnack skrev jag om de böcker jag läste 2005--2009.

RSS

Om upphovsrätt

Läsarnas kommentarer

En av mina favoritböcker alla kategorier, visar en att allt är inte som man tror och att de samhälle vi lever i inte är bra för nån.

sofliberty
2007-09-03 06:20

< Förra boken | Nästa bok >
Till listan över böcker