Till Anders hemsida Boksnack
Boksnack med Anders Hultman


Håkan Nesser: "och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla"
Albert Bonniers förlag, 2002

Detta är, precis som Nessers tidigare bok "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö", en uppväxtskildring från ett Närke på sextiotalet, korsad med en mordgåta. Och precis som i "Kim Novak..." så har mer kraft och färg lagts på tonårsvåndor och tidsmarkörer, medan mordgåtan är relativt lågmält beskriven. Att någon ska dö antyds ganska tidigt, men det dröjer till en fjärdjedel av boken innan mordet faktiskt sker.

På det hela taget gillade jag boken. Språket flyter, och det är lätt att dras med av den sköna sextiotalsstämningen. Jag som själv saknar erfarenhet av tidsepoken tycker att det allra mesta känns trovärdigt, men det jag främst reflekterar över är att miljön trots allt känns så modern och samtida.

Med tanke på den mystiska inledningen och en del antydningar även senare i boken så var jag lite beredd på att man kanske aldrig skulle få reda på vem som var mördaren. Riktigt så illa var det inte, men jag blev ändå lite arg på hur boken slutade. Det mest eleganta i den här typen av deckare tycker jag är om alla lösa trådar knyts ihop, och att man lämnas med en känsla av "jaha, jävlar, var det ?" Att man kanske rentav bläddrar tillbaka för att återupptäcka de planteringar man missat, omvärdera detaljer och att man kan sitta och beundra hur pusselbitarna passar ihop. Här lämnades jag tvärtom med många obesvarade frågor. Och det känns såklart frustrerande.
  • Sex: Tonårsfummel.
  • Våld: En person blir mördad.
  • Droger: Cigaretter.

Av Anders Hultman, september 2005.

< Förra boken | Nästa bok >
Till listan över böcker

Ceci n'est pas
un blogg.

I Boksnack skrev jag om de böcker jag läste 2005--2009.

RSS

Om upphovsrätt