Till Anders hemsida Boksnack
Boksnack med Anders Hultman


Mystery: "The Venusian Arts Handbook"
Mystery Method Inc, 2005

Förra året fick Rolling Stone-journalisten Neil Strauss en hel del uppmärksamhet i Sverige för sin bok "The Game. Penetrating the Secret Society of Pickup Artists" som även översattes till svenska under titeln "Spelet". Boken handlar om hur han kommer i kontakt med ett hemligt nätverk av män som provat ut ett antal mycket effektiva metoder för att ragga upp tjejer.

Nu har "Mystery", pseudonym för Erik von Markovik och en av männen bakom dessa förförelsemetoder, själv samlat ihop sina tricks i en elektronisk handbok han säljer dyrt på sin egen hemsida, men piratkopior av boken cirkulerar även fritt på nätet. Med pedagogiska diagram visar Mystery hur man ska stå och gå för att få kontakt med både ensamma tjejer och grupper av olika sammansättning och storlek.

Metoderna som presenteras bygger egentligen på samma idéer som relationsrådgivare har poängterat länge. Verka inte desperat, fördjupa flörten successivt, le mycket, utstråla säkerhet, var inte alltför tillgänglig, mingla runt och var social. Skillnaden är att Mystery och de andra "raggningsartisterna" arbetat metodiskt och finjusterat sina knep ute i verkligheten hundratals, ja tusentals gånger vardera. Det är nästan som att de redovisar ett forskningsexperiment i sociologi eller gruppsykologi.

Jag kan mycket väl tänka mig att de här metoderna fungerar, åtminstone inom det sammanhang av party och krogliv där raggningsartisterna rör sig. Det är dock ingen snabb och enkel genväg till framgång. Man förväntas att på ett närmast maniskt sätt gå ut och öva -- på verkliga, ovetande tjejer -- fyra timmar per dag, fyra dagar i veckan. Max tjugo minuter per offer, sen vidare till nästa. Månad ut och månad in.

Det kan man såklart ha etiska invändningar emot, men det som är mest obehagligt med boken är faktiskt en annan sak: de strikta könsrollerna som ligger som en underförstådd förutsättning genom hela boken. Det är männen som raggar och kvinnorna behöver bli mer eller mindre lurade till att ha sex. Framgångsrik på att skaffa sig one night stands blir den man som lyckas ge intryck av att kunna försörja kvinnan och hennes avkomma. Mystery lägger hela första kapitlet på att korsa virrig evolutionsbiologisk teori med nutida kärnfamiljsideal på ett ganska korkat sätt. Att även kvinnor kan vara ute i svängen och hamna i säng med killar för att de själva gillar det och tycker att det är kul verkar märkligt nog inte riktigt passa in i raggningsartisternas tankevärld.
  • Sex: Egentligen inte. Det är mycket snack om hur man ska komma dithän, men inte mycket om själva akten, och definitivt inget om vad som händer efteråt.
  • Våld: Varningar om vad som kan hända om man raggar på en upptagen brud.
  • Droger: Nej. Rekommendationen är att ragga nykter.

Av Anders Hultman, juli 2006.

< Förra boken | Nästa bok >
Till listan över böcker

Ceci n'est pas
un blogg.

I Boksnack skrev jag om de böcker jag läste 2005--2009.

RSS

Om upphovsrätt