Till Anders hemsida Boksnack
Boksnack med Anders Hultman


Anna-Clara Olsson och Caroline Olsson (red.): "I den akademiska garderoben"
Atlas, 2004

"I den akademiska garderoben" är en genomgång av heteronormativiteten i svensk högskole- och forskningsvärld. I tio olika kapitel belyser olika forskare hur den heterosexuella normen påverkar ämnen som teknik, medicin, psykologi, kultur och pedagogik.

Att vara heteronormativ är bland annat att förutsätta att alla är heterosexuella, något som kan leda till dumma misstag i många situationer. En läkare eller psykolog som inte tänker på detta riskerar att bemöta de patienter som inte är heterosexuella på ett dåligt sätt. En forskare som utformar en enkätundersökning där frågorna förutsätter att alla är heterosexuella kommer att få oanvändbara svar, och så vidare.

Att vara heteronormativ innebär också att man ser heterosexualitet som något naturligt, något som "bara är" och inte behöver förklaras. Andra sexualiteter kan undersökas och problematiseras, och man kan fundera på varför folk blir homo- eller bisexuella. Det "avvikande" kräver sin förklaring. Men man ställer inte samma frågor om varför folk blir heterosexuella. I boken tas flera exempel upp på hur läroböcker inte ens ser heterosexualitet som en specifik läggning bland andra, utan som ett icke ifrågasatt normaltillstånd.

Texterna varierar mellan tungt akademiskt språk och lite mer lättillgängliga essäer. Bäst är de avsnitt som innehåller mycket exempel.

Av Anders Hultman, augusti 2006.

< Förra boken | Nästa bok >
Till listan över böcker

Ceci n'est pas
un blogg.

I Boksnack skrev jag om de böcker jag läste 2005--2009.

RSS

Om upphovsrätt