Till Anders hemsida Boksnack
Boksnack med Anders Hultman


Klas Östergren: "Gangsters"
Albert Bonniers förlag, 2005

"Gentlemen" kom ut 1980 och blev snabbt en kultbok, enligt uppgift såld i över 200.000 exemplar, aktuell och citerad i decennier efteråt. "Gangsters" tar inte bara vid där "Gentlemen" slutar, utan berättar också vad som egentligen hände. Vad i "Gentlemen" som var sant och vad som hade ändrats av hänsyn till diverse dunkla krafter. I "Gangsters" beskrivs hur författaren, under arbetet med att skriva "Gentlemen", fick starka påtryckningar att lyfta ur vissa detaljer ur boken. Den bok som kom att publiceras var en tillrättalagd version, omgjord från storpolitiskt avslöjande till romantisk flanörroman.

Det ser hela tiden självbiografiskt ut. Berättarjaget ser sin egen gamla bok i ett skyltfönster och diskuterar innehållet med sin frisör. Han kommenterar hur "Gentlemen" tagits emot och vad folk sagt om den. Östergren väver in sanna episoder ur sitt eget liv, refererar till böcker han skrivit och andra uppdrag han haft, tar med tidsmarkörer som internettelefoni, Göteborgskravallerna och IT-bubblan och får dem att bli viktiga för handlingen.

Historien växlar på ett smidigt sätt mellan dåtid och nutid och Östergren bygger skickligt upp en säregen stämning, en känsla av vibrerande förväntning. Alla detaljer är betydelsebärande, kopplingarna pekar både bakåt och framåt i tiden, och gång på gång påpekas att berättaren inte förstod då hur betydelsefull en eller annan detalj senare skulle visa sig vara.

Jag kan tycka att Östergren överutnyttjar just det greppet. För varje "av skäl som senare skulle bli uppenbara" så växer känslan att man inte kommer att återvända till frågan senare, att romanpersonerna kanske inser hur allt ligger till men att man själv inte kommer att göra det, och att den verkliga sanningen inte berättas nu heller.

Men de flesta trådar knyts faktiskt ihop och även om en del trådar som kändes viktiga till att börja med kanske behandlas ytterst summariskt senare i handlingen så är det ingen av trådarna som blir helt hängande i luften när boken tar slut. De båda romanerna sitter ihop som en fläta.

En sak jag dock kan störa mig lite på är tron på Skandalen. Det är möjligt att samhällsklimatet var annorlunda på 1970-talet då "Gentlemen" skrevs, men idag känns det naivt att tro att uppgifter om hemliga vapenaffärer under andra världskriget skulle kunna ha någon politisk sprängkraft i vår tid. Under de 25 år som gått sedan "Gentlemen" har vi sett mängder av riktigt allvarliga grejer få uppmärksamhet i pressen, men ändå inte påverka vare sig politiken eller politikerna. De ansvariga borstar av sig och fortsätter som om ingenting hade hänt. Med det perspektivet blir det otroligt att Hogarth-affären skulle kunna kasta sin skugga ända in i 2000-talet. Det är icke desto mindre en gripande roman.
  • Sex: Det förekommer.
  • Våld: Det kan närsomhelst blomma ut.
  • Droger: Alkohol, amfetamin och extra starka sömntabletter.

Av Anders Hultman, augusti 2006.

< Förra boken | Nästa bok >
Till listan över böcker

Ceci n'est pas
un blogg.

I Boksnack skrev jag om de böcker jag läste 2005--2009.

RSS

Om upphovsrätt