Till Anders hemsida Boksnack
Boksnack med Anders Hultman


Anaïs Nin: "Henry & June"
Bokförlaget Trevi, 1990 (först utgiven 1986)

När Anaïs Nin år 1966 publicerade sina dagböcker var de mer frispråkiga delarna bortredigerade. År 1986, nio år efter hennes död, började hennes änkeman Rupert Pole ge ut dagböckerna i en mer fullständig version. Han gav också ut boken "Henry & June" som baseras på bortklippt material från Anaïs Nins dagböcker från 1931 och 1932.

Boken handlar om hur Anaïs Nin, parallellt med sitt äktenskap med bankiren Hugh Guiler, i hemlighet inleder ett passionerat förhållande med författaren Henry Miller. Henry är i sin tur gift med June, och utöver detta har både Henry och Anaïs flertalet andra sexuella förbindelser, både tillfälliga och mer återkommande.

Anaïs beskriver sina hemliga möten med Henry med stor hetta och sinnlighet. Hon skriver intensivt, med starka sinnessvängningar. Hon älskar, hon hatar, hon älskar, hon hatar. Hon och Henry skriver långa glödande brev till varandra, ibland flera varje dag. De träffas hos honom, de träffas på hotell, de träffas hos henne när Hugh är bortrest.

Trots titeln "Henry & June" så är June frånvarande i större delen av boken. Jag trodde att Anaïs, Henry och June skulle ha någon form av öppen tresamhet, men så är det inte alls. Henry och Anaïs berättar för det mesta för varandra om sina andra förbindelser, men i övrigt sker allt i smyg.

Eftersom boken enbart består av bortklippta delar blir det lätt fragmentariskt. Det blir svårt att få ihop sammanhanget eftersom det alla de vardagliga situationerna som binder ihop berättelsen inte finns med. Efter drygt trettio sidor tappar jag tråden och blir tvungen att börja om från början. Andra gången kommer jag in i texten och får bättre flyt på läsandet, men efter drygt halva boken tappar jag fokus igen. Utöver några tämligen corny episoder där Anaïs går i psykoterapi handlar det i stort sett enbart om Henry och Anaïs sexuella möten, och det händer inte så mycket mer än så.
  • Sex: Hur mycket som helst, hela tiden.
  • Våld: -
  • Droger: Alkohol och tobak. Funderingar kring opium och kokain.

Av Anders Hultman, maj 2007.

< Förra boken | Nästa bok >
Till listan över böcker

Ceci n'est pas
un blogg.

I Boksnack skrev jag om de böcker jag läste 2005--2009.

RSS

Om upphovsrätt