Till Anders hemsida Boksnack
Boksnack med Anders Hultman


Tilde de Paula & Birgitta Klang: "Gummimammor, plastpappor och bonusbarn"
Månpocket fakta 2007 (Bokförlaget DN 2006)

Först blir jag beklämd, för att folk är så dumma och beter sig så illa. Sen blir jag nyfiken, försöker få ihop vilka vuxna som hör ihop med vilka barn. Och sen blir jag irriterad på de ideliga upprepningarna.

Tilde de Paula har intervjuat en handfull personer som lever i styvfamiljer, eller ombildade familjer om man så vill. Både personer som kommit in som styvföräldrar och peroner som skilt sig och träffat en ny partner. Boken är indelad i ett antal kapitel med olika teman och varje kapitel innehåller ett antal intervjer på ett par--tre sidor vardera med olika vuxna och en handfull korta meningar från olika barn. Varje kapitel innehåller också ett avsnitt med kommentarer från Tilde de Paula och ett avsnitt med kommentarer från terapeuten Birgitta Klang.

Alla intervjuade har fått sina namn och andra identifierande detaljer ändrade. Det är antagligen bra för de medverkande, men tyvärr har anonymiseringen gjort att det inte går att koppla ihop de vuxnas versioner av ett händelseförlopp med vad deras barn tyckte om saken. Om det ens är samma barn som blivit intervjuade? Jag bläddrar fram och tillbaka flera gånger för att få ihop det, men utan att lyckas.

Boken kanske är bra för den som är mitt uppe i den här typen av händelser, men jag (som inte är i den situationen) tycker att det blir lite väl mästrande och skriva-på-näsan stundtals. Men uppenbart finns det gott om människor som inte klarar av att dra den här typen av slutsatser själva, så den behövs väl antar jag.
  • Sex: Inte uttalat, men frågan finns ju som en grundton vid samboskap, äktenskap och skilsmässa.
  • Våld: -
  • Droger: En av tonåringarna har drogproblem.

Av Anders Hultman, januari 2008.

< Förra boken | Nästa bok >
Till listan över böcker

Ceci n'est pas
un blogg.

I Boksnack skrev jag om de böcker jag läste 2005--2009.

RSS

Om upphovsrätt