Till Anders hemsida
Finland 22 juli 1990
Total solförmörkelse synlig på en linje genom Helsingfors, norra Karelen och in i dåvarande Sovjet. En bekant anordnade en enveckas bussresa som jag hängde med på. Vi åkte via Åbo och Tammerfors till Joensuu i östra Finland. Efter förmörkelsen åkte vi hem via Helsingfors. Tyvärr var vädret dåligt med tunga regnmoln, men vi kunde se större delen av den partiella fasen genom en liten reva i molntäcket.

Rumänien 11 augusti 1999
Total solförmörkelse synlig på en linje genom Centraleuropa, Turkiet och Iran. Jag reste till Bukarest i Rumänien, den plats i Europa med störst chans till klart väder och dessutom den plats där förmörkelsen nådde sitt maximum. Alla flygbiljetter var slut när vi väl bestämt oss, så det blev Interrail istället. Dyrare och långsammare men vi kom fram.

Stockholm 31 maj 2003
Ringformig solförmörkelse som var total över Island, mellersta Grönland, och norra Skottland. I Stockholm nådde den maximalt 89 procent vid halv sex-tiden på morgonen. Jag gick ut på Långholmen, några hundra meter från min bostad, och på öns högsta topp stod redan ett gäng entusiaster ute i samma ärende.

Stockholm 3 oktober 2005
Ringformig solförmörkelse som var total över Spanien, Nordafrika, Sudan och Kenya. I Stockholm nådde den maximalt 33 procent strax efter klockan 11 på förmiddagen. Tyvärr var det inte klart väder, men solen kunde av och till skymtas genom molnen.

Stockholm 1 augusti 2008
Solförmörkelse som var total på en linje genom Kanada, Grönland, Norra Ishavet, Ryssland, Kazakstan, Mongoliet och Kina. I Stockholm nådde den maximalt 41 procent klockan 11:42.

Mera om solförmörkelser