<<< Förra avsnittet Innehåll Nästa avsnitt >>>

Styrkoder

Styrkoderna i HTML ringas in med mindre än- och större än-tecken. Vissa koder jobbar i par (startkod och slutkod) medan andra förekommer ensamma. Exempel:
<KOD> (startkod eller ensam kod)
</KOD> (slutkod)
Till många av koderna kan man lägga attribut, d.v.s. kommandon som mer i detalj påverkar vad koden gör:
<KOD SIZE="3" BORDER="2" ALIGN="CENTER" NORESIZE>
De flesta attributen är i formen av namn/värde-par, som size, border och align i exemplet ovan. Namn och värde separeras med ett likamed-tecken. Värdet (3, 2 respektive center i exemplet ovan) sätts inom citattecken. I vissa fall kan citattecknen utelämnas, men det är aldrig fel att ha dem med. Vissa attribut behöver inte något värde (som noresize i exemplet ovan). Har man flera attribut till samma kod skriver man dem efter varandra, separerade med mellanslag. Den inbördes ordningen spelar ingen roll.

Exempel: om man vill ha en rubriktext använder man styrkoden <H1> (header level 1). Man ringar då in rubriktexten med startkod och slutkod:

<H1>Rubrik</H1>
Rubriken blir normalt vänsterställd. Om man vill att rubriken ska bli centrerad kan man ange det som ett attribut till rubrik-koden: <H1 ALIGN="CENTER">. Rubriken avslutas med </H1> som vanligt.

Det spelar ingen roll om du skriver styrkoderna med små eller stora bokstäver. Man kan till och med blanda inom en och samma kod. <BR>, <br>, <Br> och <bR> ger precis samma resultat, en fast radbrytning. Vissa anser att man alltid ska använda stora bokstäver i koderna, detta för tydlighetens skull när man redigerar filen i efterhand, andra skriver konstant med små bokstäver för att slippa trycka på skift hela tiden. I denna handledning har jag konsekvent skrivit styrkoderna med stora bokstäver.

HTML-specifikationen utvecklas hela tiden, och nya koder kommer till. Olika webbläsarfabrikat hittar på egna tillägg till HTML som ibland blir upptagna i specifikationen senare, tillägg som nya, men inte äldre, versioner av webbläsarna stöder. Om man har skrivit en styrkod som en viss webbläsare inte "känner till" så kommer den bara att hoppa över den utan åtgärd. Till exempel så kan inte Netscape version 1.0 byta färg på texten. Den webbläsaren kommer att hoppa över färgbytarkoden och visa texten svart som vanligt. På samma sätt kommer alla webbläsare att hoppa över felstavade styrkoder.

<<< Förra avsnittet Innehåll Nästa avsnitt >>>


Copyright © Anders Hultman 1998-02-21