<<< Förra avsnittet Innehåll Nästa avsnitt >>>

Lita på dina klienter

Exakt hur texten kommer att se ut på skärmen kan du aldrig veta när det gäller koder som t.ex. <H1>. Det beror på att det ställs in i varje enskild webbläsare. Netscape i grundutförande visar <H1> som 24 punkters halvfet Times, men det är bara Netscapes egen tolkning, det finns inget i HTML som säger att det ska vara så. Andra webbläsare kan välja att visa olika rubriknivåer på ett helt annat sätt.

Utseendet skiljer sig inte bara mellan olika webbläsarprogram, utan även mellan olika datorer som kör samma programversion. De flesta webbläsare tillåter till exempel att användaren själv väljer typsnitt, storlek på brödtexten och sidornas bakgrundsfärg. Andra saker såsom skärmtyp, fönsterstorlek, färgmöjligheter etc kan också inverka på hur sidan ser ut hos användaren.

För den som är van vid att producera saker som trycks på papper kan detta verka lite konstigt. Det beror på att HTML inte är ett språk som beskriver hur en sida ser ut, utan ett märkningsspråk (markup language) som beskriver innehåll och struktur. HTML-koderna markerar nämligen textens funktion (till exempel "Rubrik på översta nivån") och inte textens utseende (till exempel "24 punkter halvfet Times"). Utseendet bestäms av webbläsarprogrammet och användarens personliga inställningar.

Anledningen är att webben ska vara helt plattformsoberoende. Alla har inte samma typsnitt installerade, alla datorskärmar kan inte visa text i olika storlekar, alla datorer har inte ens skärm. Det finns webbläsare som visar texten på en punktskriftsdisplay, och man kan tänka sig webbläsare som läser upp texten med talsyntes, till exempel för användning av synskadade eller vid bilkörning.

Begreppet WYSIWYG (what you see is what you get) är egentligen inte tillämpligt på webben. Tänkesättet skiljer sig alltså från ordbehandlare och layoutprogram där man har full kontroll över sidornas exakta utseende. Därför är det svårt att konvertera ordbehandlingsdokument direkt till HTML, för det är inte självklart hur till exempel text i olika storlekar ska tolkas; är det en rubrik, eller är det bara större text?

Det kan känna lite osäkert att överlåta till läsaren hur din sida ska se ut, men var inte orolig för det. Du måste lita på dina "klienter". Låt dem själva avgöra hur de vill ha det på sina skärmar, du har ändå inget val.

<<< Förra avsnittet Innehåll Nästa avsnitt >>>


Copyright © Anders Hultman 1998-02-21