Till Anders hemsida Boksnack
Boksnack med Anders Hultman


Jan Guillou: "Fienden inom oss"
Piratförlaget, 2007

När USA var i kallt krig mot kommunismen ingick man en lång rad tveksamma allianser med olika diktaturer och andra obehagliga aktörer bara för att de var (eller sade sig vara) mot kommunismen, enligt principen om fiendens fiende. Man lyckades visserligen vinna mot kommunismen (av egen kraft eller inte kan diskuteras) men man sådde samtidigt en draksådd som givit fortsatta problem i världen.

När Kriget Mot Terrorismen drog igång 2001 så trodde jag naivt nog att USA inte skulle göra samma misstag igen. Att hitta onda krafter som är emot kommunismen lär ju vara lätt, men att det även kunde finnas onda krafter som är emot terrorism tänkte jag tyvärr inte på.

Jag tänkte att kämpar man för demokrati så kan man väl knappast alliera sig med anti-demokrater? Men nu, sex år senare så är det tydligt att Kriget Mot Terrorismen riskerar att allvarligt inskränka både demokratin och friheten. De nya lagar och polismetoder som ska skydda oss skadar oss istället, samtidigt som de förmodligen är verkningslösa mot terrorister.

Jan Guillou har tidigare kritiserat denna utveckling både i debattartiklar och romaner, och tar nu steget fullt ut med denna bok. Huvudpersoner denna gång är dels Jan Guillous alter ego radiojournalisten Erik Ponti, dels polisintendent Eva Johnsén-Tanguy som först dök upp i Tjuvarnas marknad och som nu alltså är gift med Pontis barndomsvän Pierre Tanguy.

Boken börjar med att polisen griper ett femtiotal personer i en spektakulär, nattlig razzia i en Stockholmsförort. De transporteras bort och förhörs brutalt utan att få veta vad de anklagas för. Vi får sedan följa mediekarusellen och polisutredningen och ganska snart står det klart för läsaren att de hårda terrorister som polis och åklagare anser att man fångat in är en osannolik blandning av vanliga småtjuvar, ett par religiösa knäppskallar, några pårökta dataspelare -- plus några helt oskyldiga. Några av de infångade har för all del begått brott, och några hyser islamistiska sympatier, men ingen har kapacitet att genomföra några terrordåd. Det stoppar dock inte polis och åklagare som med hemlig bevisföring och ett stort mått av tricksande försöker få fångarna fällda för ett mer eller mindre påhittat terroristbrott.

"Fienden inom oss" är en debattbok, förklädd till deckare. Handlingen och persongalleriet är underordnade det pedagogiska uppdraget, att undervisa läsaren om hur det kan gå till numera i Sverige. För att föreställa en deckare så är ordningen lite bakvänd, då de misstänkta redan är häktade och hjältarna försöker rentvå dem. Som helhet tycker jag ändå att boken funkar, kanske med undantag för några omotiverade avsnitt mot slutet. Som det brukar vara med Guillou så ligger behållningen i detaljbeskrivningarna av polisarbetet och det journalistiska hantverket.
  • Sex: Njae.
  • Våld: Brutala polismetoder. Blodiga terroristdåd.
  • Droger: Hasch och fina viner.

Av Anders Hultman, september 2007.

< Förra boken | Nästa bok >
Till listan över böcker

Ceci n'est pas
un blogg.

I Boksnack skrev jag om de böcker jag läste 2005--2009.

RSS

Om upphovsrätt

Läsarnas kommentarer

Jag kan verkligen hålla med om det där med att det här är en debattbok förklädd till deckare.

Hans Persson
2007-10-25 18:17

< Förra boken | Nästa bok >
Till listan över böcker