Till Anders hemsida Boksnack
Boksnack med Anders Hultman


Stieg Larsson: "Män som hatar kvinnor"
Norstedts förlag, 2005

Journalisten Mikael Blomkvist har just blivit åtalad och fälld för förtal för en artikelserie som han skrivit i sin tidskrift Millenium. Han behöver en paus, och blir oväntat erbjuden ett märkligt uppdrag. Han ska skriva den gamle pensionerade industriledaren Henrik Vangers memoarer. Men det verkliga uppdraget är ett annat. Att försöka få fram nya fakta i ett fyrtio år gammalt mordfall som inträffat i Vangers släkt. Det visar sig ganska snart att det finns gott om personer i släkten som inte gärna vill att någon ska rota i det förflutna och gör allt för att motarbeta honom.

Inblandad i historien är också Lisbeth Salander, en skicklig men asocial datahacker i tjugoårsåldern. Hon börjar med att göra en hemlig personundersökning av Mikael Blomkvist men blir efter ett tag hans allierade i vad som utvecklar sig till att bli en mörk och laddad thriller.

Handlingen utspelar sig delvis i tidningsmiljö, på redaktionen på en liten men högprofilerad tidskrift. Jag antar att Stieg Larssons tid som chefredaktör på tidningen Expo fått stå förebild för många av de interiörerna. Boken innehåller många tidsmarkörer, och man kan ana att många av handligens bipersoner har verkliga människor som förebild i Stockholms mediavärld. Det är också uppenbart att Stieg Larsson använt mycket av sina erfarenheter från sitt engagemang mot högerextremism och rasism i romanbygget.

Handlingen utspelar sig också till stor del på landsbygden, i utkanten av ett litet norrländskt brukssamhälle. Det var här som en tonårsflicka försvann spårlöst 1966 under omständigheter som för tankarna till en pusseldeckare av slutna rummet-typ. Ingen väg in, ingen väg ut. En av de närvarande måste ha gjort det! Hur Mikael och Lisbeth än stångas med gåtan får de dock inte till det. Ledtrådarna pekar åt alla möjliga, och ömsesidigt uteslutande, håll.

När upplösningen på gåtan väl kommer blir jag mycket nöjd. För en gångs skull en deckare som har ett slut som fungerar! Jag har skrivit om så många böcker där jag givit omdömet "bra bok men dåligt slut". Men inte denna gång. "Män som hatar kvinnor" håller hela vägen, och jag kommer definitivt att läsa de andra två böckerna i serien.
  • Sex: Både av bra och dålig sort.
  • Våld: Brutala mord för 40 år sedan. Psykopatiskt övervåld i nutid.
  • Droger: Alkohol, rohypnol och kanske något mer.

Av Anders Hultman, september 2006.

< Förra boken | Nästa bok >
Till listan över böcker

Ceci n'est pas
un blogg.

I Boksnack skrev jag om de böcker jag läste 2005--2009.

RSS

Om upphovsrätt