Till Anders hemsida Boksnack
Boksnack med Anders Hultman


Stieg Larsson: "Flickan som lekte med elden"
Norstedts förlag, 2006

Första boken i Millenium-serien kunde beskrivas som en pusseldeckare av modell "det sluta rummet", där ledtråd långsamt läggs till ledtråd, men som ökade betydligt i tempo mot slutet. Här, i den andra delen av trilogin behåller Stieg Larsson det höga tempot och ökar det ännu mer. Boken är mycket spännande och svår att lägga ifrån sig.

Det handlar återigen om Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander, och även denna bok börjar med att de är åtskilda och utan någon kontakt. Blomkvist arbetar på en stor avslöjande artikel om sexhandeln med östeuropeiska kvinnor som tas in till Sverige. En frilansjournalist och en forskare har tillsammans kartlagt de kriminella nätverken och upptäckt ett stort antal höjdare på kundlistorna, och Blomkvist förbereder en publicering i sin tidning Millenium.

Samtidigt blir Lisbeth Salander anklagad för tre mord och flyr fältet. Polisen jagar henne på helt fel ställen, och spekulerar fritt i pressen om att hon skulle vara ledare för en lesbisk satanistliga. Stieg Larssons kritik mot fördomsstyrda poliser och en skrattspegel-liknande kvällspress är hård.

Steg för steg rullas Salanders mörka förflutna upp, och när hennes story korsas med Blomkvists reportage blir det full action med MC-ligor, konspirationer inom Säpo, övervintrade agenter från kalla kriget, hackergäng -- och Paolo Roberto.

Sin späda figur och sitt asociala sätt till trots växer Salander till en superhjälte av närmast mytiska proportioner. Hon räddar nödställda ur orkaner, hon är i slagsmål med beväpnade kriminella busar, hon löser avancerade matematiska gåtor och hon hackar sig in i även de mest stängda datorsystem. Klart osannolikt för all del, men väldigt medryckande. Och det krävs en superhjälte på den goda sidan eftersom det finns personer med motsvarande osannolika superkrafter även på den onda sidan.

Boken slutar med en cliffhanger som pekar rakt in i den avslutande delen av trilogin.
  • Sex: Mikael lägrar alla kvinnor. Lisbeth har en älskarinna och raggar karlar i utlandet.
  • Våld: Nävslagsmål, elpistol, handeldvapen och en hel del annat.
  • Droger: Mest sprit.

Av Anders Hultman, december 2006.

< Förra boken | Nästa bok >
Till listan över böcker

Ceci n'est pas
un blogg.

I Boksnack skrev jag om de böcker jag läste 2005--2009.

RSS

Om upphovsrätt